Класифікація джину за стилями

Джин — безбарвний міцний алкогольний напій. Він виробляється шляхом дистиляції спирту, в якому витримували ялівець та інші добавки. До складу ароматичних компонентів зазвичай входить ще від 10 до 40 різних трав, прянощів, фруктів, ягід. Найпопулярніші з них: коріандр і цедра, кардамон, мускат і мигдаль, корінь ірису, аніс, солодка і шафран, розмарин і лаванда, багато іншого.

Відомі стилі джину

Класифікація джину за стилями

Стилів джину дуже багато, але найважливішими є такі:

  • Лондонський сухий джин — це традиційний сухий джин з мінімальним вмістом цукру або без нього, з яскравим ялівцевим ароматом. Напій часто стає інгредієнтом коктейлів. Щоб джин вважався London Dry, він не повинен утримувати штучних ароматизаторів, барвників. Після дистиляції виходить спирт до 70% міцності. Його розбавляють водою мінімум до 37,5%. Термін «London» означає не походження, а стиль. Алкоголь може бути виготовлений у будь-якій точці світу.
  • Плімутський джин — алкоголь зі статусом PGI. Це означає, що він може виготовлятись лише у Плімуті (Англія). Сьогодні його виробляють лише на одному заводі — Plymouth Gin Distillery. Відмінні риси стилю – менш сухий, ніж London Dry, високий вміст кореневих інгредієнтів, що призводить до насиченого смаку.
  • Олд Том — стиль 18 століття, що пережив відродження в наш час. Олд Том солодший за лондонський сухий джин, містить багато ароматичних інгредієнтів. Його переганяють на апаратах “pot still”. Через довге старіння в бочці напій набуває мідного відтінку.
  • Новий Західний стиль — джини групи об’єднані принципами крафту. Напої виготовляють невеликі компанії за власними рецептами. Крім виразних ялівцеве-соснових нот такі джини мають різні фруктові та квіткові відтінки.
  • Флотський джин — напої відрізняються високою міцністю, близько 57% і більше. Джини поставляли британському королівському флоту в XIX столітті з медичною метою. Сьогодні використовується як коктейльний інгредієнт.
  • Жовтий джин — спирти кілька місяців витримуються у дубових бочках. Через це набувають жовтуватий колір і деревний відтінок смаку.
  • Женевер — архетип, попередник джину. Напій виробляється лише на території Нідерландів, Бельгії, двох північних регіонів Франції та двох землях Німеччини. Женевер готують із суміші жита, пшениці, кукурудзи та ячменю. За смаком він нагадує віскі, ароматизований ялівцем.
  • Терновий джин, лимонний джин — алкоголь з додаванням не тільки ялівцю, а й ягід терну, лимону та інших нетипових інгредієнтів. По суті, це фруктовий лікер, але він заслуговує на увагу. Адже це важлива віха розвитку джину.

Це далеко не всі стилі. Класифікація джину заплутана, у кожному регіоні вона своя. Наприклад, у Канаді сухим лондонським джином називають будь-який дистилят без цукру. А ще у кожного виробника відпрацьована власна технологія отримання джину, секретний рецепт добавок. Купуйте кілька продуктів різних стилів у магазині Маудау, щоб оцінити їхній смак. По-справжньому познайомитися з джинами можна тільки у процесі дегустації.