Аналізатори складів: що приховують виробники косметики

Сьогодні дуже популярні аналізатори косметичних складів.

Можна онлайн перевірити статус того чи іншого компонента в косметиці, подивитися, наскільки крем екологічний і натуральний, а також зрозуміти, чи підійде вам ця косметика чи ні.

Також в режимі онлайн ви зможете дізнатися про функції і склад без знань з хімії та косметології. Але чи все насправді так просто? Розповідає експерт технолог косметичного та фармацевтичного виробництв Віта Ксенофонтова.

Перші аналізатори: обмежені можливості, невеликий список перевірених компонентів, не завжди точні характеристики. Це було 5 років тому. Зараз аналізатори стали досконалішими, ніж їх перші версії. Але питання надійного і достовірного аналізу все одно залишається.

Анализаторы составов: что скрывают производители косметики

Перше, що потрібно враховувати, використовуючи аналізатор, – це автоматизм аналізу. Жоден аналізатор не відрізнить крем від крем-гелю, емульсію-спрей від емульсійної сироватки. Форма іноді може бути важлива при виборі того чи іншого косметичного засобу.

У кожного косметичного компонента є певна назва (INCI). Але в складі може бути вказано назва не по INCI, а по активній речовині. Або виробник може дати іншу назву речовині, яке потрапить на етикетку. В такому випадку аналізатор не зможе дати точну і вірну оцінку засобу з зазначеною речовиною.

По-третє, дуже часто аналізатори дають небезпристрасну оцінку. Наприклад, емоленти изостеарил изостеарат. Емолент рослинного походження отримав на одному сайті-аналізаторі таку оцінку: “Кондиціонер для шкіри, пом’якшувальний засіб, що зв’язує засіб. Безпечний, в рідкісних випадках може викликати невелике роздратування”.

Така оцінка може насторожити покупця. Перш за все хочеться відзначити, що ізостеарил ізостеарат – це прекрасний натуральний емолент, який абсолютно безпечний для використання. Більш того, у цього емолента є додаткова функція зволоження шкіри.

Це дуже важливо, тому що нове покоління емолентов дозволяє створювати максимально відповідні шкірі кошти. Всього цього немає в оцінці онлайн-аналізатора. Більш того, клас речовини вказано невірно. Якщо дотримуватися суворого функціоналу цієї речовини і прийнятною класифікації, то це емолент, а не Кондиціонер. Так, він пом’якшує шкіру, але оцінка «зв’язуючий засіб» теж не підходить до ізостерил ізостеарату.

Або, наприклад, абсолютно безпечний, високочистий, на 100% біорозкладаний і одержуваний за екологічною технологією з рослинної сировини C13–15 Alkane отримує чомусь оцінку на сайті аналізатора «помірно небезпечно», а інший аналізатор і зовсім його не розпізнає, хоча інгредієнт застосовується в косметиці вже кілька років.

Є певні тонкощі в складах косметичних засобів, з якими аналізатори не справляються. Наприклад, простий і всім відомий приклад: гіалуронат натрію, або гіалуронова кислота. Якщо дивитися по INCI, то назва буде одне і те ж: Sodium Hyaluronate. Але тонкість – в молекулярному складі гіалуронки. Є високомолекулярна, середньомолекулярна і низькомолекулярна гіалуронова кислота.

Кожен вид гіалуронки по-різному впливає на шкіру і вирішує різні завдання. Загоюючими властивостями володіє гіалуронова кислота середньої молекулярної маси. Низькомолекулярна гіалуронка краще зволожує і підвищує еластичність шкіри. Аналізатор не здатний розпізнати ці властивості.

Тонкощів в косметичних складах дуже багато, що ускладнює використання онлайн-аналізаторів для отримання точної оцінки косметичного засобу або речовини. Тому довіряти тільки онлайн-аналізаторам без перевірки фахівців, які розбираються в темі, не варто.