Ігристе вино — неодмінний гість святкового столу, урочистої вечері, важливого світського приймання. Це елітний алкогольний напій, споживання якого має давні стійкі традиції. В ігристого тонкий смак і свіжий аромат, які легко зіпсувати невдалими гастрономічними поєднаннями. Тому потрібно розібратися, з чим його краще пити, щоб не затьмарити унікальні властивості.
Загальні правила
Ігристе вино, у томі числі й шампанське, подають охолодженим до +6–8°C. Саме при такій температурі воно найліпше розкриває смак. Перед подаванням пляшку опускають у відро з льодом. Найкращими келихами для ігристого вина Jaume Serra та інших є флюте та тюльпан. Вони високі, вузькі, на тоненькій ніжці. Саме в них можна добре бачити, як вгору підіймаються бульбашки. Газ не випаровується занадто швидко, довше зберігається смак напою. Також завдяки витягнутій формі келиха напій відразу попадає на тильну сторону язика, а звідти — прямо в горло. Рецептори відчувають свіжу кислинку.
З чим смакує ігристе
Таке вино має досить делікатний смак, тож вдалу пару йому складуть не складні ситні страви, а закуски. Вони не повинні затьмарювати смак алкоголю. Найбільш вдалими вважають такі варіанти:
- Вершкові та бісквітні десерти для солодких вин. Підходять печиво, кислуватий зефір.
- Персики, свіжі чи консервовані ананаси, виноград, горіхи для напівсолодких напоїв. Також підійдуть садові ягоди. Ідеально смакує сортовий сир.
- Ікра, устриці та інші морепродукти, а також охолоджене запечене біле м’ясо поєднується з брютом.
Ігристе вино може подаватися як аперитив, який збуджує апетит, а також у кінці трапези, разом з десертом. Його не радять змішувати з іншими алкогольними напоями, щоб потім не відчувати важкого похмілля. Не варто подавати до ігристого шоколад, адже у нього занадто насичений смак та аромат. Не підходять і східні солодощі (пахлава, козинаки, халва). Страви, що містять цибулю, часник, а також гострий перець і багато спецій, відвернуть увагу від елітного алкоголю. Це стосується також червоного м’яса.
Варіанти ситних закусок
Якщо хочете порадувати гостей і здивувати чимось особливим, приготуйте такі комбінації:
- брускети з пюре авокадо та креветками;
- тости з помідорами та базиліком;
- крекери з адигейським сиром і листовим салатом;
- фаршировані печінковим паштетом варені яйця;
- бутерброди з вершковим маслом і сьомгою.
На десерт можна подати фруктовий салат, заправлений вершками, морозиво з ягодами, еклери із заварним кремом. Чудові страви — чизкейк або сорбет. Насолоджуватись ігристим вином можна у чистому вигляді, але найкраще воно розкривається у поєднанні з різними смаколиками. Фірмовий алкоголь і закуски можна замовити в Maudau — онлайн-маркеті якісних продуктів. Перед покупкою пляшки ігристого подумайте, чим плануєте пригощати гостей.