Кращі лаконічні і вишукані закуски під ігристе вино

Ігристе вино — неодмінний гість святкового столу, урочистої вечері, важливого світського приймання. Це елітний алкогольний напій, споживання якого має давні стійкі традиції. В ігристого тонкий смак і свіжий аромат, які легко зіпсувати невдалими гастрономічними поєднаннями. Тому потрібно розібратися, з чим його краще пити, щоб не затьмарити унікальні властивості.

Кращі лаконічні і вишукані закуски під ігристе вино

Загальні правила

Ігристе вино, у томі числі й шампанське, подають охолодженим до +6–8°C. Саме при такій температурі воно найліпше розкриває смак. Перед подаванням пляшку опускають у відро з льодом. Найкращими келихами для ігристого вина Jaume Serra та інших є флюте та тюльпан. Вони високі, вузькі, на тоненькій ніжці. Саме в них можна добре бачити, як вгору підіймаються бульбашки. Газ не випаровується занадто швидко, довше зберігається смак напою. Також завдяки витягнутій формі келиха напій відразу попадає на тильну сторону язика, а звідти — прямо в горло. Рецептори відчувають свіжу кислинку.

З чим смакує ігристе

Таке вино має досить делікатний смак, тож вдалу пару йому складуть не складні ситні страви, а закуски. Вони не повинні затьмарювати смак алкоголю. Найбільш вдалими вважають такі варіанти:

  1. Вершкові та бісквітні десерти для солодких вин. Підходять печиво, кислуватий зефір.
  2. Персики, свіжі чи консервовані ананаси, виноград, горіхи для напівсолодких напоїв. Також підійдуть садові ягоди. Ідеально смакує сортовий сир.
  3. Ікра, устриці та інші морепродукти, а також охолоджене запечене біле м’ясо поєднується з брютом.

Ігристе вино може подаватися як аперитив, який збуджує апетит, а також у кінці трапези, разом з десертом. Його не радять змішувати з іншими алкогольними напоями, щоб потім не відчувати важкого похмілля. Не варто подавати до ігристого шоколад, адже у нього занадто насичений смак та аромат. Не підходять і східні солодощі (пахлава, козинаки, халва). Страви, що містять цибулю, часник, а також гострий перець і багато спецій, відвернуть увагу від елітного алкоголю. Це стосується також червоного м’яса.

Варіанти ситних закусок

Якщо хочете порадувати гостей і здивувати чимось особливим, приготуйте такі комбінації:

  1. брускети з пюре авокадо та креветками;
  2. тости з помідорами та базиліком;
  3. крекери з адигейським сиром і листовим салатом;
  4. фаршировані печінковим паштетом варені яйця;
  5. бутерброди з вершковим маслом і сьомгою.

На десерт можна подати фруктовий салат, заправлений вершками, морозиво з ягодами, еклери із заварним кремом. Чудові страви — чизкейк або сорбет. Насолоджуватись ігристим вином можна у чистому вигляді, але найкраще воно розкривається у поєднанні з різними смаколиками. Фірмовий алкоголь і закуски можна замовити в Maudau — онлайн-маркеті якісних продуктів. Перед покупкою пляшки ігристого подумайте, чим плануєте пригощати гостей.