Як вибрати взуття для катання на велосипеді?

Купуючи велосипед, багато людей не замислюються про те, в якому взутті вони на ньому їздитимуть. Такий підхід не зовсім правильний, адже взуття для велопоїздок відіграє важливу роль у забезпеченні вашої безпеки під час педалювання, якісної передачі зусилля від педалі на трансмісію.

Є два основних види взуття, призначеного для їзди на велосипеді:

  • Безконтактне – поширене серед професійних спортсменів та новачків, що допомагає забезпечувати контроль велосипедом, збільшувати середню швидкість.
  • Контактне – має ті ж характеристики, що й безконтактне, але на підошві є кріплення для шипа, що засувається в педаль і нога жорстко фіксується. Для такого взуття потрібні велосипеди, які оснащені спеціальними контактними педалями. Має кращу передачу зусилля від ноги до педалі, підвищує ККД.

Залежно від типу та призначення велосипеда, контактне взуття поділяється на різні види – веловзуття для шосе та МТБ, маунтин-байка, екстремального катання, крос-кантрі, тріатлону для професійних спортсменів, а також любителів їзди, туристичне для велопоходів, ін.

Що враховувати при підборі велосипедного взуття?

Підбираючи велосипедне взуття, слід врахувати низку важливих факторів, щоб забезпечити максимальний комфорт та ефективність ваших поїздок:

Тип катання, яким ви займаєтесь

  • Для гірського велосипеда потрібно спеціальне взуття з жорсткою підошвою та кріпленням, яке забезпечить оптимальне зчеплення з педалями та захист від непередбачених обставин.
  • Для шосейного велосипеда важливе взуття з чіпкою підошвою та кріпленням, що гарантуватиме максимальну передачу енергії від ноги до педалі.
  • Для велосипедного туризму підходить взуття з м’якою підошвою, яке при необхідності може використовуватися як звичайне.

Взуття за розміром

Важливо вибрати зручне взуття, з жорсткою чіпкою підошвою з неслизької гуми, що ідеально підходить за розміром і щільно буде зафіксоване на нозі, але не надто вільне. Закрита п’ята та носок веловзуття служать для безпеки, не допущення травмування під час їзди. Взуття, призначене для професіоналів та любителів, відрізняється різними системами фіксації ноги – липучки, затяжки з тріскачками, шнурки, ВОА.

Якість матеріалу

Матеріал для виготовлення взуття для їзди на велосипеді має бути натуральним, якісним, зносостійким, дихаючим, щоб запобігти пітливості ніг, а також досить міцним та довговічним, щоб витримати навантаження та забезпечити довгу службу.

Чи можна кататися у звичайному взутті?

Використовувати звичайне взуття для велопрогулянок можна, але не рекомендується. Воно не забезпечує достатньої підтримки для стопи та гомілкостопу, що може викликати дискомфорт або навіть травму при тривалій поїздці або нерівною місцевістю. Крім того, веловзуття зазвичай має спеціальні кріплення, які дозволяють вам краще контролювати велосипед і забезпечують більшу ефективність педалювання.

Для роботи, відпочинку, туризму, зміцнення здоров’я веломагазин «Velosklad пропонує https://velosklad.com.ua/ вам купити велосипед в Україні за демократичною ціною з оперативною доставкою по вашій адресі, з урахуванням ваших побажань, уподобань, потреб, фінансових можливостей.