Бразильський регулятор вилучає сотні iPhone без зарядного пристрою в роздрібних магазинах

Боротьба Apple з регуляторами в Бразилії знову посилилася, з новинами про те, що сотні iPhone були фізично конфісковані в кількох роздрібних магазинах у столиці країни. Бразильський уряд був незадоволений Apple з тих пір, як у 2020 році компанія припинила комплектувати адаптерами живлення зі своїми телефонами. (Мінімізація впливу на навколишнє середовище була причиною такого рішення в той час, хоча менші витрати на матеріали та транспортування могли бути привабливим побічним ефектом.) У Бразильському уряді стверджували, що така практика є зловживанням, і оштрафував Apple на 2 мільйони доларів у березні 2021 року.

У квітні цього року бразильський суддя зобов’язав Apple виплатити еквівалент 1081 доларів одному конкретному клієнту iPhone за відсутність адаптера живлення. А у вересні Міністерство юстиції розпорядилося призупинити всі продажі iPhone в країні. Але Apple все одно не відступила. Це веде нас до «Операції звільнення» від 11 листопада, під час якої, як вперше повідомив португальськомовний сайт Tecnoblog цього тижня, Procon-DF вилучила сотні iPhone із п’яти магазинів у Бразиліа, включаючи авторизованих торгових посередників Apple. Хоча попередні припущення припускали, що регулятори, можливо, зосереджувалися саме на iPhone 12, Tecnoblog повідомляє, що були вилучені моделі від iPhone 11 (на упаковці якого також був зарядний пристрій після запуску 12) до абсолютно нового iPhone 14. В цій статті, гарно порівнянно 12 та 13 айфон.

Після конфіскацій Apple була зайнята забезпеченням майбутніх продажів у країні, але, очевидно, не погоджувалася на комплектування зарядних пристроїв.Через три дні після операції Apple подала заявку на гарантію продажу iPhone в Бразилії (хоча це може бути лише тимчасовим), і цього вівторка компанія повідомила Tecnoblog, що продажі йдуть нормально. Важко вгадати, як розв’яжеться суперечка, хоча зараз обидві сторони, здається, налаштовані продовжувати боротьбу. MacMagazine (також виходить португальською мовою) зазначає, що суддя, який видав наказ, позитивно оцінив його шанси, стверджуючи, що компанія не порушила жодних прав споживачів і що бразильський регулятор вчинив «зловживання владою». Він зазначає, що багато електронних пристроїв продаються без зарядного пристрою, діяльність Apple була єдиною метою придушення. 9to5Mac, однак, зауважує, що Apple, схоже, відмовилася від аналогічної справи, включивши кабель USB-C до нового Apple TV 4K у Бразилії, видаливши його на інших ринках. Це говорить про відсутність апетиту до подальших суперечок.