Як вибрати репетитора з іноземної мови

Якого репетитора краще обрати для підготовки до мовного чи загальноосвітнього державного іспиту? З яким викладачем найкраще підтягнути навичку говоріння? До кого звернутися, якщо не розумієте граматику німецької мови? У цій статті ми розповімо, як вибрати “вашого” вчителя, який репетитор з німецької мови допоможе у вивченні мови та дасть додаткову мотивацію рухатися далі.

Всі ми вчимося чи навчалися у школі, тому зі шкільною програмою знайомий кожен. Найчастіше вчителі використовують не найсучасніші підручники, а набір методик викладання взагалі залишає бажати кращого. На уроці діти читають нудні тексти та пишуть нескінченні контрольні роботи. На жаль, такий підхід не може враховувати індивідуальні потреби та особливості учнів, через що вони часто стикаються з труднощами, особливо щодо складних тем, таких як, наприклад, граматика німецької мови.

З цієї причини багато хто шукає репетиторів або воліє займатися додатково самим. Також необхідність вивчати мову за межами школи або ВНЗ виникає, коли вам потрібна підготовка до складання іспиту на знання мови, що зазвичай не входить до програми навчання, за винятком профільних класів.

Крок №1: визначте ціль

Перш ніж розпочати пошук “свого” викладача, слід визначити, з якою метою ви чи ваша дитина вивчаєте мову. Це може бути бажання краще освоїти шкільну програму, підготуватися до вступу до профільного університету чи іншого навчального закладу, переїзд в іншу країну, нова робота або зміна робочих умов, які вимагають від вас знання мови, необхідність спілкуватися з колегами у відрядженнях, подорожі, інтерес до культурі мови, що вивчається, науковий інтерес, для якого потрібно читати оригінальні тексти, і так далі.

Кожна мета передбачає, що вчитель має специфічні знання, які допоможуть вирішити саме вашу проблему.

Наприклад, якщо вам потрібно підтягнути розмовну мову, найкраще підійде той викладач, на рахунку якого є навчання або досвід життя за кордоном, а якщо ви хочете скласти іспит на знання мови, то вам потрібен хтось, хто, наприклад, сам здавав цей іспит, є екзаменатором у вашому місті або бере безпосередню участь у його організації.

Займаючись індивідуально, ви зможете зосередитись на тому аспекті мови, який цікавить саме вас, і не витрачати час на інше.

Крок №2: складіть портрет свого викладача

Існує кілька типів викладачів: фахівець із великим стажем після роботи в школі, молодий вчитель, який тільки освоює професію, аспірант або викладач університету, має вузьку спеціалізацію, студент, який часто подорожує через різні стажувань та навчальні практики, практикує перекладач.

У кожного з них є свої сильні та слабкі сторони, які необхідно враховувати, якщо ви хочете досягти поставленої мети. Перш ніж розпочати пошук репетитора, спробуйте скласти зразковий портрет людини, яка могла б вам допомогти. Не соромтеся також позначити вік, оскільки це може стати важливим фактором навчання.

Крок №3: пошук репетитора

У питанні пошуку викладача кожен вибирає найбільш зручний і звичний для себе метод: хтось користується рекомендацією знайомих, шукає оголошення в друкованих виданнях та на дошках оголошень, користується інтернет джерелами такими як Repetitor.org . Якщо ви готові навчатись онлайн, вибір стає ширшим, оскільки в цьому випадку вам доступні пропозиції з інших країн, особливо це актуально для тих, хто хоче займатися з носієм мови.

Repetitor.org бере на себе пошуки викладачів та надає вам вибір, виходячи з ваших цілей та портрету вашого майбутнього вчителя. Це дозволяє максимально короткі терміни підібрати того, хто зможе задовольнити ваші індивідуальні потреби, навіть якщо вам необхідний репетитор з англійської мови Тернопіль чи іншого міста.

Чи залежить кваліфікація викладача від віку?

Цінність досвіду викладання незаперечна. За довгий час роботи вчитель не лише накопичує методики та джерела нових матеріалів, а й навчається знаходити спільну мову зі студентами різного рівня, віку та складу розуму.

Проте, молоді викладачі мають ряд переваг:

  • Закордонна практика. Віднедавна стало дуже популярним проходити стажування за кордоном, тому для молодих викладачів це чи не обов’язкова практика. Всі ми знаємо, що кращу вимову можна перейняти від носія мови, тож чому б не скористатися цією можливістю, розмовляючи, наприклад, німецькою, з тим, хто нещодавно повернувся з Німеччини.
  • Неклішована, актуальна мова. З молодим викладачем ви розмовлятимете сучасною німецькою, якою носії спілкуються прямо зараз. А запам’ятовувати сленгові слова та модні словосполучення набагато приємніше, бо їх не лише легше вивчити, а й можна використати на уроках із вашим молодим репетитором. Ці знання допоможуть і при перегляді серіалів та фільмів в оригіналі, що вважається добрим способом тренувати мову.
  • Сучасний підхід. Книги – прекрасне і перевірене роками джерело знань, але педагогіка давно зробила крок далеко вперед. Існує велика різноманітність додатків, що розвивають ігор для різного віку, а також баз даних та спільнот у соцмережах, які допоможуть при закріпленні та відпрацюванні отриманих знань.
  • Близькість поглядів. Для школяра часто прагнуть знайти молодого викладача, який стане не лише наставником, а й другом. У невимушеній обстановці знання отримувати набагато легше, а уроки перестають бути чимось стомлюючим, переходячи швидше у формат приємних зустрічей. Також молодий педагог зможе дати поради щодо вступу до іноземного вишу або складання іспитів, оформлення документів та інших формальностей, ґрунтуючись на власному досвіді.
  • Постійне зростання. Для тих, хто тільки-но починає кар’єру педагога, існує безліч курсів, що стосуються не тільки нових сучасних методик викладання мови, а й, наприклад, психології. Також для молодих вчителів проводяться програми наукового обміну та курси при університетах як у Росії, так і за кордоном. Такий репетитор стане для вас джерелом найсвіжішої та найактуальнішої інформації про мову та культуру мови, що вивчається, і підкаже, в яких програмах змогли б брати участь ви. Це, безперечно, стане ще більшою мотивацією до вивчення мови.
  • Безоцінність. Молодий викладач – нещодавній студент, а тому йому прекрасно відомо, як непросто доводиться, коли хтось постійно вас оцінює і виправляє. У таких умовах як прогрес ставиться під сумнів, а й бажання вивчати мову у принципі. У всіх нас є хоч один знайомий, який вважає, що мови – це «не його», і для їхнього вивчення потрібен особливий гуманітарний склад розуму. Скоріш за все, йому просто не підійшов викладач. Якщо навчання проходить у невимушеній обстановці, коли урок не схожий на іспит, а учень робить домашнє завдання із задоволенням і без страху отримати «двійку», прогрес досягається значно швидше, а мовний бар’єр подолати легше, оскільки, використовуючи нові висловлювання, ви не боїтеся помилок , засудження та критики.
  • Гнучкість.Це стосується не лише часу занять, а й форматів. Уроки зі Скайпу, Зуму або на будь-якій іншій платформі на той випадок, якщо вас раптово відправили у відрядження, а заняття не хочеться переривати – будь ласка! Крім того, сучасні педагоги з радістю залишаються на зв’язку та готові відповісти на будь-які ваші запитання і в ті дні, коли у вас немає запланованого заняття.
  • Позитивний настрой. Ніщо так не мотивує, як очі, що горять, і прагнення досягати високих цілей! Це те, що, безперечно, знайдеться у кожного молодого фахівця, у тому числі педагога.

Сподіваємося, запропоновані нами кроки допоможуть вам з вибором репетитора, що підходить саме вам на сайті Repetitor.org. І не забувайте, що головна якість гарного викладача – прагнення вчитися самому та передавати знання своїм учням.