Міжнародна доставка посилок з України: як відправити посилку за кордон. Правила користування поштоматом

Міжнародна доставка посилок з України:  як відправити посилку за кордон. Правила користування поштоматом

Війна зупиняє всі цивілізаційні здобутки України. Закрите небо виключає можливість польотів і здійснення міжнародних відправлень. Добре, що в нас, крім росіян, є нормальні сусіди. Дружні країни – Польща, Словаччина, Латвія та Молдова – надали нам свої території для міжнародних відправлень посилок та здійснення перевезень.

Як працюють сервіси «Укрпошта», «Нова пошта», Meest та DHL  

«Укрпошта» з 1 березня 2022 року відновила міжнародні відправлення. Посилки оформлюють у Львові, а потім через Польщу доставляють по світу. Всі посилки «Укрпошта» приймає у відкритому вигляді, ящик заклеюють після огляду працівника. Заборонені предмети вилучаються з посилок. Український сервіс на території Pochta Polska обмінюється імпортно-експортними вантажами з іншими поштами, а також передає експорт для доставки авіалініями. З нами співпрацюють: Lufthansa, Lot, AirBaltic, KLM та Turkish Airlines. 

Словаччина, Латвія та Молдова приймають вантажі, що їдуть в Україну. Імпорт доправляють до українського кордону, а вже тут «Укрпошта» перевантажує його у власні машини й розвозить по своїх відділеннях. Перекази приймаються без обмежень. Перевірити, де знаходиться посилка, можна за допомогою соцмереж, трекінгу на сайті «Укрпошта», мобільного застосунку, чат-бота у вайбер, месенджер та телеграм.

Як відправити посилку за кордон за допомогою «Нової пошти»? Оформити відправлення за кордон можна з будь-якого відділення. Враховуючи обставини, НП рекомендує уточнювати роботу і можливості кожного відділення. Об’ємні вантажі приймають не всі. При відправленні необхідно зробити детальний опис посилки, оформити заявку онлайн або у відділенні НП. Вказати адресу, куди потрібно доставити посилку і свої дані (ПІБ, телефон, e-mail). Працівники попереджають відправника про митні платежі у країні призначення. Посилку відстежують за допомогою трекінг-номеру. Її доставка здійснюється кур’єром до дверей адресата.

За допомогою сервісу Meest посилки можна відправляти фізичним особам до країн ЄС. Є обмеження – вага має бути до 30 кг, максимальні розміри – до 120×60×60 см, страхова вартість – до 44 євро. Відправлення їдуть зі Львова до Польщі, Словаччини, Чехії, Німеччини, Румунії, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви та Угорщини. Відстежити посилку можна на сторінці трекінгу.

Роботу сервісу DHL в Україні тимчасово призупинено, але є варіант – «Укрпошта»   працює у партнерстві з DHL. Експрес-доставку DHL можна замовити у 54 відділеннях «Укрпошти». Термін доставлення може бути більшим, ніж до війни, але доставка здійснюється в будь-яку точку світу. При оформленні посилки потрібно заповнити проформу-інвойс двома мовами. Необхідна копія паспорта відправника та підтвердження вартості відправлення. Після оплати послуг відправник отримує трек-номер для відстежування посилки на сайті.

Поштомати різних служб доставки

Поштоматами називають автоматичні термінали, які потрібні для отримання і відправки посилок. Поштомати розміщені в зручних місцях. Термінали встановлюють різні служби.

  • «Нова пошта» – 9917 поштоматів у 380 населених пунктах, встановлююся в під’їздах будинків. Працюють тільки на отримання. Посилка зберігається 3 дні.  
  • Meest – 1200 поштоматів в Україні, посилки можна отримувати й відправляти.
  • Інтернет-магазин ROZETKA – 52 поштомати у Києві. Працюють з 6 ранку і до 12.00, розміщені поряд з метро. 
  • «Укрпошта» тестує поштомати у 30 відділеннях Києва.


Як користуватися поштоматом? Встановлюємо мобільний застосунок служби, куди приходить сповіщення про доставку. Сплачуємо послугу доставки. Коли підходимо до поштомату, вмикаємо Bluetooth. За допомогою чат-бота потрібно зконектитися з поштоматом, і тоді система сама відкриває потрібну комірку.